Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Τύφλα νά'χει ο Μπαμπινιώτης

Τελικά ο Χριστόδουλος πέθανε; Ή μήπως ψόφισε; Υποθέτω ότι η διαφορά στα δύο αυτά ρήματα βρίσκεται στο άτομο: αν συμπαθούσε ή όχι τον Χριστόδουλο. Γιατί για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη μπορεί τα κανάλια να θέλουν το Χριστόδουλο έναν άνθρωπο αγαπητό σε όλους αλλά αυτό δε στέκει-πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν που "κοιμήθηκε" ο αρχιεπίσκοπος.
Όμως τι τα πολυσυζητάμε; Αν θέλετε να μάθετε για την πραγματική σημασιολογική διαφορά των δύο εννοιών και γιατί το δεύτερο είναι μια "ατυχής γλωσσική επιλογή" για το θάνατο του αρχιεπισκόπου, ξεχάστε Μπαμπινιώτη, Τεγόπουλο-Φυτράκη και ό,τι άλλο λεξικό έχετε σπίτι σας. Εδώ οι καλοί γλωσσολόγοι! Με την καθοδήγηση της αξιότιμης κυρίας Μ.Μ. (που από ένα παιχνίδι της τύχης έχασε την έδρα γλωσσολογίας στη Φιλοσοφικη σχολή κι έτσι κατέληξε καθηγήτρια αγγλικών) και με τη συνδρομή λαμπρών μυαλών της Ελλάδας (που αυτό τον καιρό μελετάνε τη χημική σύνθεση των καλλιντικών και την επίδρασή της στο δέρμα) ελάτε να κατανοήσετε την σωστή χρήση αυτών των ρημάτων!
Σημείωση:στο διάλογο μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αρκεί η άποψή σας να μην κριθεί λανθασμένη. Τότε θα πρέπει να βγάλετε το σκασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: