Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Τίς πταίει;

3η διδακτική ώρα. Μάθημα: Κοινωνιολογία. Θέμα: το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ερώτηση καθηγητή προς μαθητές: Πώς κρίνετε το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα; Ένας μαθητής εξέφρασε την άποψη ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι εν ολίγοις "για τα μπάζα" (η έκφραση είναι της συγγραφέως). Κατόπιν εποικοδομητικότατου διαλόγου, στον οποίο σημειωτέον συμμετείχαν φυσικά μόνο 2 εκ των 16 παρισταμένων μαθητών και ο καθηγητής ενώ οι υπόλοιποι 14 είχαν απορροφηθεί σε κρίσιμα θέματα (όπως το χρωμονυχικό), φτάσαμε και στο ερώτημα: ποιος φταίει για την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μετά τις προφανείς αιτιολογήσεις (πολιτική κομμάτων, παραπαιδεία, νοοτροπία γονιών και εφήβων κλπ) τις οποίες ο καθηγητής απέρριψε ως δευτερεύουσες, τελικά ο προαναφερθείς μαθητής έθεσε το ζήτημα της "κατασπατάλησης" (κατά τη γνώμη του-είπαμε: εδώ δεν είναι πολιτικό blog! Ας κρίνει την ορθότητα της θέσης του μαθητή ο Κακαουνάκης!) του κρατικού προϋπολογισμού σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς-ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που έθεσε αυτό το ζήτημα! Ο καθηγητής (περήφανος εθνικόφρων) άρχισε να μονολογεί περί σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και ανάγκης περιφρούρησης της ελληνικής επικρατείας απ' τα χέρια του Τούρκου!
Τελικά την αιτία της παροχής ανεπιτυχούς εκπαίδευσης στα ελληνόπουλα δόθηκε από ένα λαμπρό μυαλό της τάξης η οποία μετά το θρίαμβό της στη διερεύνηση του χρωμονυχικού ζητήματος είπε να ασχοληθεί και με άλλα, πιο ευτελή θέματα. Έτσι συμπέρανε ότι "για την κατάντια της ελληνικής εκπαίδευσης φταίνε οι Τούρκοι!" (η φράση δική της)

"...ποιος φταίει; ποιος φταίει;
κανένα στόμα δεν τό 'βρε και δεν τό 'πε ακόμα..."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραιο blog
αλλα εσυ δεν συμφωνεις στο οτι φταει η κατασπαταληση στο στρατο των χρηματων της παιδειας?
και για την επομενη δημοσιευση το συστημα δεν αναγκαζει τον μαθητη να εχει αυτη την συμπεριφορα? προφανως κ ο ιδιος δεν ειναι αμοιρος ευθυνων αλλα...
δεν σου κανω επιθεση ισα ισα απλως ρωταω διευκρινιστικα...

καλη συνεχεια στον σωστο (κατα την γνωμη μου) δρομο που εχεις παρει!

Νικολάκι είπε...

αυτό το ποίημα είναι γραμμένο στο πίσω μέρος των αρχαίων μου